ایلام رصد20:29 - 1400/11/25
توهم بزرگی در ساز ناکوک قُل‌قُل قلیان!

وقتی ناهنجاری در سایه غفلت خانواده به هنجار تبدیل می‌شود!

مصرف قلیان که روزگاری در حد سن و سال بزرگترها محسوب می‌شد، دیگر قبح خود را از دست داده و اعتیاد جوانان و نوجوانان به آن به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است؛ به گفته کارشناسان ناپختگی شخصیتی و الگوبرداری از چهره های سینمایی از مهمترین عوامل رواج این پدیده نامبارک است.

به گزارش ایلام رصد ،  به نقل ازمرصادنیوز، قهوه خانه ها در گذشته محل تجمع افراد سن و سال دار و معروف و سرشناسی همچون پهلوانان، بزرگان محل و ریش سفیدان، شاعران، ادیبان و... بود. و جایی برای جوانان در قهوه خانه ها نبود و حتی جوانان هم اجازه ورود به قهوه خانه را نداشتند.

متأسفانه از بین رفتن کراهت و زشتی مصرف سیگار و قلیان در جامعه باعث شده که سن مصرف کاهش پیدا کند که یکی از علت اصلی این زشتی‌زدایی‌ها در فیلم‌ها و سریال‌ها است باورها و جهان بینی ها به سمتی رفته که مصرف سیگار توسط شخصیت های اصلی و خاکستری فیلم ها از آنها تیپ های شخصیتی محبوب و الگو ساخته تا جایی که نوجوانان حتی در نحوه مصرف سیگار هم از این شخصیت ها الگو برداری می کنند.

 گرایش به مصرف مواد دخانی خصوصاً قلیان در جوانان و نوجوانان نوعی رفتار اعتراضی، سرخوردگی اجتماعی و انحطاط فرهنگی است. در این خصوص دلایل زیادی وجود دارد و در حوزه های مختلفی از جمله جامعه شناسی و روانشناسی قابل بررسی است.

هیجان خواهی، تقلید و الگوپذیری از سلبریتی ها از دلایل گرایش نوجوانان به مواد دخانی است

فرشته ایزدی در گفتگو با مرصادنیوز، اظهار داشت: نوجوانی یکی از مراحل رشد انسان است و فرد در مسیر رشد و بلوغ و یادگیری می بایست در گروه‌های مختلف قرار گرفته و اجتماعی شدن را یاد بگیرد.

وی خاطر نشان کرد: نتایج تحقیقات جامعه شناسی نشان می دهد مهارت اجتماعی با مصرف سیگار و قلیان در طول عمر رابطه معناداری دارد؛ به عبارت دیگر، نوجوانان فاقد مهارت-های اجتماعی به سمت مصرف سیگار و قلیان تمایل دارند.

این کارشناس ارشد جامعه شناسی افزود:  از منظر جامعه‌شناسی یکی از دلایل اجتماعی گرایش نوجوانان به دخانیات را می توان هیجان خواهی بالای این قشر دانست خصوصا زمانی که در گروه همسالان قرار می گیرند و مصرف یک نفر از آنها باعث سرایت مصرف به سایرین خواهد شد.

وی دلیل دیگر گرایش نوجوانان در این سن را میل به تجربه سطحی، احساس کسالت از فعالیتها و برنامه های یکنواخت زندگی و همچنین تقلید و الگوپذیری از سلبریتی ها عنوان کرد و افزود: طوری نوجوانان حتی به مضرات و خطرات آن از لحاظ جسمی هم توجه نمی کنند!

ایزدی به دسترسی آسان مواد دخانی اشاره کرد و افزود: فروش نخی سیگار در دکه‌ها و مغازه‌ها بستری برای رواج مصرف سیگار در بین نوجوانان شده و نوجوانان به محض جمع شدن در کنار هم برای تفریح و لذت بجای خرید تنقلات و ... اقدام به خرید سیگار و یا رفتن به سفره خانه ها به منظور مصرف قلیان می کنند و هیچ سازمان و نهادی خود را مسئول مقابله با این وضعیت نمی‌داند.

وی به قبح شکنی مصرف این مواد دخانی اشاره کرد و گفت: تقریبا یک دهه قبل مصرف سیگار و قلیان تا حدی جنسیتی بود، افراد سن بالا مواد دخانی مصرف می کردند و بیشترین درصد مصرف را آقایان به خود اختصاص داده بودند اما در حال حاضر دختران جوان در انظار عمومی سیگار مصرف می‌کنند که اگر با این وضعیت مقابله نشود جمعیت دختران سیگاری با پسران برابری خواهد کرد.

این مددکار اجتماعی بیان کرد: از منظر درمانگران اعتیاد علت‌های مختلفی برای گرایش به مصرف سیگار و قلیان وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رویدادهای استرس زای زندگی، رفتارهای پرخطر همسالان، عزت نفس پایین، عاطفه منفی بالا، پیوند ضعیف بین والدین و فرزندان و سابقه مصرف الکل در خانواده، اشاره کرد.

وی گفت: از راهکارهای پیشگیری از این آسیب و مساله اجتماعی می توان به کسب مهارت های اجتماعی، فراهم‌سازی زمینه برای پر کردن اوقات فراغت و ایجاد زمینه‌های اشتغال اشاره کرد.

ابتدایی ترین هدف نوجوانان برای استفاده از سیگار و قلیان اعلام به بزرگ شدن، استقلال و جلب توجه است

رویا فرامرزی در گفتگو با مرصادنیوز اظهار داشت: نوجوانی، دوره ای است که با تغییرات شناختی، زیستی و روانشناختی همراه است و بسیاری از افراد در این دوره از رشد، درگیر رفتارهای پرخطر از قبیل مصرف سیگار، قلیان و سایر مواد میشوند، احساس لذت از کشیدن سیگار و کاهش اضطراب به‌واسطه‌ی آن، یکی از مهم‌ترین علتهای مصرف مواد دخانی است.

این کارشناس ارشدروانشناسی افزود: در مقایسه با سیگار درباره قلیان تحقیقات اندکی وجود دارد؛ مطالعات انجام شده نشان می دهد که عوامل متعددی مانند نگرشها و باورهای مختلف در مورد مضرات کمتر قلیان نسبت به سیگار، دسترسی آسان و هزینه ی پایین در شیوع مصرف قلیان نقش دارند.

وی افزود: همچنین تصور غلط درباره ی بی خطر بودن آن، پذیرش اجتماعی، تفریح و سرگرمی و در دسترس بودن طعم های مختلف در شیوع قلیان بی‌تأثیر نبوده است.

فرامرزی خاطرنشان کرد: ابتدایی ترین هدف نوجوانان برای استفاده از سیگار و قلیان اعلام به بزرگ شدن، استقلال، جلب توجه و جا نماندن از هم سن و سالها و دوستانشان است.با کمال تأسف برخی از نوجوانان و جوانان مصرف سیگار و قلیان را نشانه امروزی بودن می‌دانند و اینناپختگی شخصیتی فرد را نشان می دهد.

وی گفت: بی ارزش شدن و نادیده گرفته شدن توسط پدر و مادر، بی اعتمادی، مقایسه شدن با دیگران، رابطه های ناامنی که از دوران کودکی بین فرزندان و پدر و مادرها ایجاد می شود، تنهایی، عدم توانایی در نه گفتن، از سایر علل گرایش نوجوانان به مواد دخانی است.

این کارشناسی ارشد روانشناسی اولین و مهم ترین قدم برای پیشگیری از سیگار و اعتیاد به قلیان رابطه سالم و با کیفیت بین نوجوان با والدین است، شروع شکل گیری این رابطه از دوران کودکی می باشد که چنانچه این اتفاق رخ نداده لازم است با مراجعه به متخصص این حوزه در صدد ترمیم رابطه اقدام کنیم.

وی با اشاره به اینکه تاثیر خانواده در جلوگیری از اعتیاد به قلیان در بین نوجوانان انکار ناپذیر است، افزود: به تبع خانواده ایی که آرامش و صمیمیت را پایه و اساس رفتار خود قرار دهند بهتر و بیشتر می توانند بر مبنای ارزش های فردی و جمعی رفتار و تعامل کنند.

با دوستان برای گذران وقت و تفریح می آییم/ با قلیان کشیدن مخالفت می شود ولی مراکز عرضه قلیان در حال رشد است

خبرنگارمرصادنیوزبا حضور در یکی از سفره خانه های سنتی کرمانشاه پای صحبت برخی دختران نوجوانی که در حال کشیدن قلیان بودند، نشست و آنها گفتند: هر از گاهی با دوستان برای گذران وقت و تفریح به قهوه خانه و سفره خانه سنتی می یاییم و قلیان می کشیم.

می دانیم تا حدودی ضرر دارد، اما مد شده! زنان شاهان قاجار هم قلیان می کشیدند، بعدش شخصی که قلیان بکشد که معتاد نیست! با قلیان کشیدن مخالفت می شود ولی مراکز عرضه قلیان با مجوز در حال رشد است! شما از این همه تناقض تعجب نمی کنی؟


بنابراین گزارش؛ اگر چه ضرر‌های استعمال قلیان محدود به جنس زن و مرد نیست و این ماده دخانی سلامت هر دو را تهدید می‌کند، اما رواج مصرف قلیان میان زنان به دلایل فرهنگی و فیزیولوژیک و همچنین نقش زنان و دختران به عنوان مادر قابل تامل است.

به گزارش مرصاد،در جامعه ما با کمال تأسف برخی از نوجوانان و جوانان مصرف سیگار را نشانه امروزی بودن می‌دانند! در حالیکهقلیان و گرایش جوانان به استفاده از آن نه یک مساله اجتماعی بلکه رفتار انحرافی به شمار می رود.

 استعمال قلیان باوجود آگاهی از ضررهای متعدد آن؛ همچنان در زنان به عنوان یک رفتار مدگرایانه مطرح بوده که مصرف کنندگان این ماده دخانی براین باورند کشیدن آن حس خود بزرگ بینی به آنان دست می دهد!

جامعه‌ای که در آن استعمال دخانیات رواج پیدا کند، جامعه‌ای بیمار خواهد بود لذا علاوه بر مسئولین بایستیخانواده ها نیز پای کار بیایند و بیشتر مراقب فرزندانشان باشند.

انتهای پیام