ایلام رصد16:56 - 1403/05/12

جای خالی کتاب در سبد خانوار ایلامی

این روزها کتاب‌خوانی نیازمند توجه ویژه است و همچنان جای خود را در سبد خانوار پیدا نکرده است.

به گزارش ایلام رصد ، کتاب و کتاب‌خوانی یکی از ضروریات پیشرفت جوامع در دنیای امروز است که با آرامش روانی جامعه رابطه مستقیم دارد به‌طوری‌که بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی منابع معتبر کشورهایی که سرانه مطالعه در آن‌ها بالاتر است جزء امن‌ترین و آرام‌ترین کشورهای جهان محسوب می‌شوند.

بسیاری از کارشناسان با انتقاد از عدم رواج فرهنگ کتابخوانی در کشور سرانه مصرف مواد آسیب‌رسان را در کشور ما چندین برابر دنیا، اما سرانه مطالعه کشور را به طور میانگین یک دقیقه در روز می‌دانند.

رهبر انقلاب همیشه بر فرهنگ کتابخوانی و گسترش این فرهنگ تأکید داشته‌اند و حتی در این باره در پیامی در آغاز هفته کتاب اظهار داشتند:  «امروز کتاب‌خوانی‌ و علم‌آموزی‌ نه‌تنها یک‌ وظیفه‌ ملی‌، که‌ یک‌ واجب‌ دینی‌ است‌. از همه‌ بیشتر، جوانان‌ و نوجوانان‌، باید احساس‌ وظیفه‌ کنند، اگر چه‌ آنگاه‌ که‌ انس‌ با کتاب‌ رواج‌ یابد، کتابخوانی‌ نه‌ یک‌ تکلیف‌، که‌ یک‌ کار شیرین‌ و یک‌ نیاز تعلل ناپذیر و یک‌ وسیله‌ برای‌ آراستن‌ شخصیت‌ خویشتن، تلقی‌ خواهد شد، و نه‌تنها جوانان‌، که‌ همه‌ نسل‌ها و قشرها از دلخواه و شوق‌ بدان‌ رو خواهند آورد.» (پیام به مناسبت آغاز هفته‌‌ کتاب - 4/10/1372)

ایشان بارها در جلسات و دیدارهای مختلف به موضوع کتاب اشاره کرده و از دغدغه خود بر این امر تأکید کرده‌اند. شاید اگر دیگر مسئولان نیز این امر را جدی می‌گرفتند، وضعیت بهتری از حال حاضر در جامعه حاکم بود. 

سرانه مطالعه در سطح جامعه کم است

نورالله عبادالهی رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان چرداول در گفتگو با خبرنگار ایلام بیدار گفت: تأثیر کتابخوانی در جوامع به‌گونه‌ای است که در کشور‌هایی مانند ایسلند، نروژ، سوئد که سرانه مطالعه در آن‌ها به طور میانگین 70 دقیقه در روز است. مهم‌ترین تأثیر آن در این کشورها ایجاد آرامش و امنیت است.

عبادالهی اضافه کرد: متأسفانه فقط 6 درصد از جمعیت شهرستان چرداول عضو کتابخانه هستند و میانگین کشوری 5 درصد است که نشان از عدم رشد متناسب فرهنگ مطالعه در شهرستان و حتی در کشور نسبت به میانگین جهانی دارد.

وی فضای مجازی را یکی از موانع گسترش فرهنگ کتابخوانی بیان کرد و گفت: استفاده نادرست از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی سبب شده تا مردم کمتر به سمت کتاب و کتاب‌خوانی بروند.

رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی چرداول تصریح کرد: نظام آموزشی در ترویج کتاب و کتاب‌خوانی تأثیر به سزایی دارد که متأسفانه به دلیل استفاده دانش‌آموزان و دانشجویان از کتاب برای درس و عدم مطالعه کتاب‌های غیردرسی و ضعف عملکرد نظام آموزشی این فرهنگ در میان این قشر از جامعه و به سبب آن خانواده‌ها و مردم رواج پیدا نمی‌کند.

عبادالهی مهم‌ترین مشکلات توسعه سرانه مطالعه شهرستان را مدرک‌گرایی، ضعف عملکرد نهادهای فرهنگی، عدم توجه مسئولین به مسئله کتابخوانی، اظهار بی‌نیازی برخی از مردم و مسئولان از کتاب‌خواندن دانست و گفت: امیدواریم با گسترش کتابخانه‌ها و توجه مسئولین به این مسئله شاهد افزایش این فرهنگ مهم و ضروری در جامعه باشیم.

 

انتهای خبر/س